Kripto & Web3 Geliştirici İstatistikleri: Geliştirici Aktivitesi Neden Önemli?

Kripto & Web3 Geliştirici İstatistikleri: Geliştirici Aktivitesi Neden Önemli?

Bu yazıda kısaca bireylerin neden hızla blockchain, akıllı sözleşme alanında uygulama geliştirmeye yöneldiğine, bir projenin, ağın geliştirici aktivitesinin o proje, ağ özelinde neden önemli olduğuna, geliştirici aktivitesi konusunda çok sayıda proje ile ilgili aylık veri sağlayan Cryptomiso platformuna ve son olarak kripto & Web3 tarafında detaylı verilerin olduğu önemli bir yıllık rapor olan Electric Capital Geliştirici Raporu 2021 yılı verilerine değineceğiz.

Kripto & Web3 Geliştirici Sayısı Neden Hızla Artıyor?

2021 yılı, kripto varlık trendleri arasında şimdiye kadarki en güçlü trend olan NFT trendi ve devamında metaverse trendi ile birlikte kripto varlık ekosisteminin hızla büyüdüğü, bireysel ve kurumsal kripto varlık adaptasyonunun hızla arttığı ve ekosisteme ciddi yatırımlar yapılan bir yıl oldu.

Kripto varlık ekosistemi için oldukça önemli bir yıl olan 2021 yılında, özellikle son çeyrekte, dağıtık defter, blockchain tabanlı varlıklar, uygulamalar ile güçlü bir ilişkisi olan Web3 kavramının öne çıkması ve Web3’ün kripto varlıklar özelinde güçlü bir trende dönüşmesi ile birlikte çok sayıda geliştiricinin blockchain, akıllı sözleşme ekosistemine dahil olduğuna, dahil olmaya çalıştığına şahit olduk.

Kripto varlık ekosisteminin potansiyeli, DeFi, NFT, DAO ve metaverse konseptlerinin hem kripto varlıklar hem de dağıtık defter, blockchain tabanlı uygulamaların kullanım alanını hızla artırması gibi birçok nedenle bu alanda geliştirici olmak isteyen kişi sayısı her geçen gün artıyor. Hem diğer alanlarda halihazırda uygulama geliştiren geliştiriciler farklı bir alan olarak bu alana yöneliyor hem de bir şekilde kripto varlıklara yatırım yapan, kripto varlıklara ilgisi olan, dağıtık defter, blockchain teknolojisinin potansiyeline, geleceğine inanan insanlar daha önce yazılım geliştirme tecrübesi olmamasına rağmen bu alana yöneliyor.

Geliştirici Sayısı ve Aktivitesi Bir Blockchain Ağı, Kripto Varlık Projesi, Geliştiriciler ve Yatırımcılar İçin Neden Önemli?

Bu bölümün başlığında temelde üç ayrı sınıf var ve bu üç ayrı sınıf için de geliştirici aktivitesi oldukça önemli.

Bir ağ, bir proje üzerinde geliştirici sayısı ve geliştirici aktivitesinin fazla olması ve belirli aralıklarla geliştirici sayısı ve aktivitesinin artması ilgili ağ, proje açısından;

– İlgili ağa, projeye geliştiriciler tarafından duyulan güven,
– Ağın, projenin sürekli olarak geliştirildiği, ürün ve kullanıcı deneyimi açısından iyileştirildiği,
– Dolayısıyla ağın, projenin başarılı olma ihtimalinin arttığına dair veri kabul edilebilir.

Yukarıda sayılan hususlar ilgili ağ, proje açısından güven, yatırım, adaptasyon, değerleme, projenin geleceği gibi birçok açıdan oldukça önemlidir.

Dolayısıyla bir ağın geliştirici sayısı ve aktivitesinin fazla olması ve artması ilgili ağ açısından oldukça önemlidir. Bu durumun ilgili ağ açısından yukarıda sayılan faydaları aynı zamanda yatırımcılar için de oldukça önemlidir.

Kripto varlık yatırımcıları bir kripto varlığa ya da erken dönemde bir blockchain projesine, girişimine doğrudan yatırım yapmadan önce birçok şeyi göz önünde bulundurmak zorundadır. Oldukça spekülatif, riskli varlıkların olduğu ve aşağı ve yukarı yönlü sert fiyat dalgalanmalarının sıradan olduğu bir ekosistemde piyasa risklerini minimize etmek ve doğru bir varlığa, sürdürülebilir bir değer üretebilecek bir varlığa, projeye yatırım yapmak, kripto varlık yatırımcıları açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle bir ağın geliştirici sayısı ve aktivitesi verisi ilgili ağ ve proje özelinde yatırımcılar için oldukça önemli bir veri haline gelmektedir.

Peki bir ağın, projenin geliştirici sayısı ve aktivitesi, blockchain, akıllı sözleşme geliştiricileri ya da blockchain, akıllı sözleşme tarafında geliştirici olmak isteyenler için neden önemli?

Nedeni çok basit. Geliştiriciler ya da geliştirici olmak isteyenler kendileri açısından en doğru tercihi yapabilmek ve hangi ağ, proje, programlama dili özelinde geliştirici olmak istediklerine karar verebilmek için öncelikle ilgili ağın ve projenin geliştirici sayısını ve geliştirici aktivitesini karşılaştırmalı olarak ve gelişim oranına göre dikkatli bir şekilde incelemelidirler.

Cryptomiso

Github temelde önemli bir geliştirici aracıdır. Geliştiriciler geliştirdikleri yazılımın kaynak kodlarını Github’a yükleyerek burada ortak bir çalışma alanı oluşturabilirler. İsteğe bağlı olarak kapalı ya da açık bir şekilde katkı alabilirler.

Yani Github, geliştiricilerin bir uygulama, ürün geliştirme sürecinde kaynak kodlarını saklamasına, yönetmesine, farklı açık kaynak projelere katkı sağlamasına, geliştirdiği kaynak kodu için katkı almasına, açık kaynak projelerin kaynak kodunu inceleyebilmesine ve bu süreçte yapılan tüm değişikliklerin, geliştirmelerin takip edilebilmesine olanak tanıyan bulut tabanlı bir platformdur.

Github aktivitesi bir projenin geliştirilme sürecine ve geliştirici aktivitesinin sıklığına dair önemli referanslardan biridir. Github aktivitesinin yoğun olması ve süreklilik arz etmesi o projenin aktif bir şekilde geliştirildiği ya da eğer yol haritasında belirli geliştirmeler için garanti verilmişse bu konunun takip edilebilmesi gibi farklı açılardan fikir vermesi nedeniyle önemlidir.

Ayrıca bir projenin Github üzerinde kaynak kodları yayımlanarak açık kaynak olarak geliştirilmesi merkeziyetsizlik ve açık kaynak felsefesi açısından da son derece önemlidir.

Projelerin Github üzerinde geliştirici aktivitelerinin takip edilmesine ilişkin Cryptomiso platformu farklı zaman aralıklarında 334 farklı projenin aylık Github istatistiklerini yayımlamaktadır. Bu istatistikler arasında katkı sağlayanların sayısı ve toplam katkı sayısı, kaydedilen değişiklik sayısı verileri yer almaktadır.İlginizi çekebilir: Blokzincirin Geleceği Geliştiricilerin Elinde

Cryptomiso verilerine, metriklerine göre geliştirici aktivitesi açısından ilk üç sırada sırasıyla Trust Wallet Token (TWT), Solana (SOL) ve Avalanche (AVAX) yer almaktadır.

Electric Capital 2021 Geliştirici Raporu

Electric Capital, kendi web sitesinde, kripto paralara, blockchain, fintech projelerine ve pazar yerlerine yatırım yapan erken dönem bir girişim sermayesi firması olarak tanıtılmaktadır. Electric Capital’in Web3 şirketlerine yatırım yaptığı da özellikle vurgulanmaktadır.

Electric Capital 2018 yılından bu yana düzenli bir şekilde çok sayıda veriden yararlanarak kapsamlı kripto & Web3 geliştirici raporları yayımlamaktadır. Electric Capital, son olarak 2022 Ocak ayının başında 2021 yılı geliştirici raporunu yayımladı ve bu raporda Web3, kripto varlık tarafında birçok açıdan önemli geliştirici istatistiklerine yer verdi.

Raporda 2009 yılından bu yana Web3 tarafında aylık aktif geliştirici sayısının 18,416 ile 2021 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı ifade ediliyor. Bununla birlikte 2021 yılının, diğer yıllara oranla Web3 geliştirici sayısı ve geliştirici aktivitesi açısından en yoğun yıl olduğu verisi paylaşılmaktadır raporda.

kripto web3 gelistirici istatistikleri gelistirici aktivitesi neden onemli 3

Rapor ile ilgili Medium makalesinde ve rapor içeriğinde yer alan özette;

  • 18,000’den fazla geliştiricinin aylık aktif olarak açık kaynak kripto ve Web3 projelerine katkı sağladığı,
    *Bu durumun en önemli sebebi, 2021 yılında özellikle NFT, DAO, Metaverse ve GameFi trendleriyle birlikte Web3’ün daha çok anılmaya başlanması ve bu konseptlerle ilişkilendirilmesi gibi nedenlerle kripto ekosisteminin çok hızlı büyümesidir. Kripto ekosistemi açısından adaptasyon ve piyasa değeri anlamında 2021 yılının önemli bir dönüm noktası olması itibariyle bu alana kayan geliştirici ya da daha önce yazılım geliştirme alanında deneyimi olmayan ancak bu alanda geliştirici olmak isteyen kişi sayısı 2021 yılında ciddi anlamda artmıştır.
  • 2021’de 34,000’den fazla yeni geliştiricinin kripto ve Web3 projelerine katkı sağladığı,
    4,000’den fazla aylık aktif geliştiricinin Ethereum ekosisteminde, 680’den fazla geliştiricinin Bitcoin ağında olduğu,
  • Web3 geliştiricilerinin yüzde 20’den fazlasının Ethereum ekosistemine katıldığı,
    Aktif Web3 geliştiricilerinin yüzde 65’inin ve full-time geliştiricilerin yüzde 45’inin 2021’de bu alanda geliştirmeye başladığı verilerine yer veriliyor.

Raporda ayrıca;

  • 250’den fazla aylık aktif geliştirici ile EthereumBitcoin, Polkadot, Cosmos, Solana, BSC, NEAR, Avalanche, Tezos, Polygon ve Cardano’nun en büyük ekosistemler olduğu,
  • Polkadot, Solana, NEAR, BSC, Avalanche ve Terra’nın Ethereum’un tarihteki benzer dönemlerine göre daha hızlı büyüdüğü,
    *Ethereum’un ve yukarıda sayılan diğer ağların gelişim süreci karşılaştırıldığında doğal olarak diğer ağların Ethereum’a göre daha hızlı büyüdüğü sonucuna ulaşılacaktır. Bu ağların birçoğu oldukça yeni ağlar olmakla birlikte ekosistemin çok hızlı büyüdüğü bir dönemde kripto varlık, Web3 ekosistemi ile birlikte hızlı bir şekilde büyümektedirler.
  • 2,500’den fazla geliştiricinin DeFi protokollerinde bulunduğu, önemli bir veri olarak, yalnızca 1,000 full-time geliştiricinin 100 milyar dolardan fazla akıllı sözleşmelerde kilitli varlıktan sorumlu olduğu verilerine yer veriliyor.

Raporda Web3’ün hala oldukça erken dönemlerinde olduğumuz farklı yazılım dillerinde geliştirici olan kişi sayısı ile kıyaslanarak bir görselle anlatılmaya çalışılıyor.

kripto web3 gelistirici istatistikleri gelistirici aktivitesi neden onemli 4
Web3 vs. All Developers, Electric Capital 2021 Geliştirici Raporu

Bugün hem kripto hem de Web3 konseptleri henüz kavramsallaşma düzeyi oldukça zayıf konseptlerdir. Dolayısıyla yukarıda Web3’ün oldukça erken bir döneminde olduğumuza dair yapılan karşılaştırmada bu konseptin belirli yazılım dilleriyle ve belirli geliştirmelerle ilişkilendirilerek çerçevesinin tam anlamıyla çizilip, böylece diğer yazılım dilleri geliştirici sayıları ile bir karşılaştırma yapılmasının doğru olmadığını düşünüyorum.

Electric Capital raporunda, protokoller özelinde ve DeFi, NFT, DAO gibi konseptlere ilişkin geliştirici aktivitesine ve geliştirici sayısına ilişkin detaylı veriler bulabilirsiniz.

Aşağıdaki veri de blockchain ekosistemlerinin, ağlarının geliştiriciler özelinde büyüme hızına dair raporda yer verilen önemli karşılaştırmalı verilerden biridir. Oldukça detaylı bu raporu okumanızı tavsiye ediyorum.

kripto web3 gelistirici istatistikleri gelistirici aktivitesi neden onemli 5
En hızlı büyüyen ekosistemler, Electric Capital 2021 Geliştirici Raporu

Sonuç

Bu yazının başında geliştirici aktivitesinin bir proje, ağ için, yatırımcılar için ve geliştiriciler için neden önemli olduğuna değindik. Hemen sonrasında geliştirici aktivitesine dair veri sağlayan Cryptomiso platformu ile ilgili bilgiler ve bu platformda yayımlanan son istatistiklere değindik. Son olarak oldukça detaylı hazırlanan Electric Capital’in 2021 Geliştirici Raporu’ndan bahsettik ve bu raporda yer alan önemli verilere yer verdik.

Kripto varlık ve Web3 geliştici aktivitesi ve geliştirici sayısının artması ile birlikte kripto ve Web3 alanında hem teknik, entelektüel birikimin hem de rekabetin artması neticesinde kripto ve Web3 uygulamalarının, ürünlerinin kalitesi her geçen gün artmaktadır.

Electric Capital raporunda da belirtildiği ve yukarıda da ifade edildiği üzere oldukça erken bir döneminde olduğumuz kripto, Web3 ekosisteminin gelişim sürecinde geliştirici aktivitesinin takip edilmesi yatırımcılar, geliştiriciler aynı zamanda projeler açısından önemli avantajlar sağlayacaktır.

*Electric Capital Developer Report (2021): https://medium.com/electric-capital/electric-capital-developer-report-2021-f37874efea6d
*Cryptomiso: https://www.cryptomiso.com/

Bu yazı ilk olarak 30/01/2022 tarihinde BTCHaber‘de yayımlanmıştır.

Share This